O iznimnoj ljepoti Mljeta dovoljno govori i činjenica da je trećina otoka, njegov sjeverozapadni dio, još 1960. proglašen nacionalnim parkom, što Mljet čini najstarijim morskim parkom na Sredozemlju. Prirodni fenomen slanih jezera, bujna vegetacija otoka, jedinstveni panoramski izgled razvedenih obala, klifova, hridi i brojnih otočića te vrijedna kulturno-povijesna baština glavni su aduti za proglašenje tog dijela otoka nacionalnim parkom.
Aktivno istražite park - pješice, biciklom, kanuom ili kajakom - i njegove glavne atrakcije. Dva slana jezera, Veliko i Malo jezero, povezana su plitkim i uskim kanalom kroz kojeg se, ovisno o plimi i oseci, izmjenjuju morske struje. Zaveslajte kanuom ili kajakom kroz tu ljepotu, a pravi je doživljaj i kupanje u tim, u svijetu jedinstvenim geološkim i oceanografskim fenomenima.

U božanstvenoj prirodi uživajte i tijekom šetnje šetnicom dugom 11 km koja okružuje Veliko jezero. Čarolija vas čeka i pod vodom - zaronite u podvodni svijet jezera koji obiluje školjkašima, među kojima sui zaštićene vrste poput plemenite periske i prstaca. Jezera su i dom meduze (bezopasne) iz roda Aurelia,kojoj je ovo jedino stanište na svijetu,a zanimljivo je da njezini najbliži srodnici žive u morskom jezeru otočja Palau u Tihom oceanu.
Prirodna i kulturna atrakcija parka te njegov najčešće fotografirani motiv, koji krasi svaku mljetsku razglednicu, slikoviti je otočić sv. Marije. Uronjen u mirnoću Velikog jezera, s crkvom i benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća, prava je kulturna i duhovna poslastica te snažno inspirativno mjesto. Do otočića, koji je na vrhu must visit liste svakog posjetitelja Mljeta, prevest će vas solarni katamaran.
Zahvaljujući ponajviše benediktinskim redovnicima koji su,kao višestoljetni feudalni gospodari Mljeta, jako brinuli o njemu, na otoku i danas raste pet različitih tipova šuma. Uz ostatke mediteranske prašume i izvorne šume hrasta crnike ili česvine, u kreiranju zelene mljetske bajke sudjeluju i divlje masline, rogači, pinije te prostrane šume alepskog bora. Kako biste ljepotu nacionalnog parka "imali na dlanu", uspnite se do vrha Montokuc. Vjerujte, isplati se svaka kap znoja za uživanje u tom pogledu koji, osim na park, za lijepog vremena "puca" sve do otoka Korčule i Lastova te do poluotoka Pelješca. Zamislite kakav će to tek biti selfie...
 

Više o nacionalnom parku Mljet na www.np-mljet.hr

Galerija slika

Kontakt