Korita nastaju u 15.st. nakon seobe iz  Žare i nakon pustošenja Okuklja.
Ime je dobilo po prirodnim kamenim udubljenjima u kojih se punila voda. Zbog geografskog položaja iz Korita se nadzirao akvatorij Mljetskog kanala ali i pučine.


U sredini sela nalazi se kula  koja je služila za obranu od čestih napada gusara. Tijekom 17. i 18. st cvate ribarstvo pa se stanovnici Korita bogate ulovom i prodajom usoljene ribe, osobito srdela. Za to se vrijeme doseljavaju plemćake obitelji iz Dubrovnika, Stona i drugih krajeva,  pa Korita poprimaju osobine urbanog središta. Naglim nestankom srdele krajem 18.st. Korita počinju siromašiti, odseljavaju se mnoge obitelji, a mnogi umiru naglom  pojavom kuge u istom st.

 

U Koritima su crkve sv.Vida (ujedno i seosko groblje) iz 16. st., Gospa od Brijega iz 14. st. ( uz nju se nalazi staro seosko groblje; smatra se da je tu u 14.i 15.  st. bilo veće naselje koje se u pisanim dokumentima spominje pod imenom Seoce!) te crkvica sv. Ilije iz 16. st, zaštitnika mjesta. Blagdan sv. Ilije slavi se 20.07. svetom misom u istoimenoj crkvi.U Koritima se također nalazi i crkva sv. Marka dubrovačkih franjevaca, te kuća u kojoj su boravile klarise.

 

U neposrednoj blizini Korita nalaze se i iskopine crkve sv. Pavla iz 5.st. te ostaci vile rustice iz 1.st.

 

Galerija slika

Kontakt