Maranovići su jedno od najstarijih naselja na otoku Mljetu. Ime su dobili po Ratku Maranoviću, veleposjedniku.  Bogato Maransko polje i veliki prostrani maslinici doprinjeli su razvoju ovog mjesto koje je svojedobno imalo svoju župu i suce.

 

Župna crkva sv. Antuna sagrađena je na mjestu stare gotičke crkve sv. Antuna koja se spominje uz bratovštinu u Maranovićima početkom XVII. stoljeća.     

       

Današnja crkva sv. Antuna nastala je tijekom prve polovice XIX. stoljeća. U njoj se čuva lijepi kalež (117x115 mm) od pozlaćena srebra. Kalež ima izrazito gotičke oblike i datira se u drugu polovicu XV. stoljeća. Vjerojatno potječe iz stare crkve Marije od Brda koja se nalazi iznad sela, i smatra se građevinom iz XIV. – XV. stoljeća, jer je na njoj vidljiv prijelazni romaničko – gotički stil. Oltar je bio posvećen 1494. godine. 

Rimokatolička župa u Maranovićima ustanovljena je 1769. godine. U naselju se nalazi dobro očuvan dvorac veleposjedničke obitelji Peš.

 

Na brdu poviše Maranovića nalazi se Vrhmljeće, mjesto koje se stoljećima uspješno skrivalo od gusarskih napada. Jedno je od najstarijih naselja sa slavenskim stanovništvom na otoku.

Galerija slika

Kontakt