Jedrenje

Zategnuti jedra, osjetiti neopisivu slobodu i mir te oploviti razvedenu mljetsku obalu, okolne otočiće i hridi, prvoklasni je doživljaj. Uplovite u neku od smaragdnih uvala, kupajte se i ronite do mile volje, a potom odjedrite do iduće rajske uvale. Nerijetko ćete, kao nautičar,skrovite uvale imati "samo za sebe". Upotpunite doživljaj te otplovite i do neke od pješčanih plaža otoka - Limuni i Saplunara su najpopularnije. Da, Mljet je uistinu prava nautička poslastica.

 

Gdje se sidriti ili privezati?

Na otoku nema marina, ali ima desetak sidrišta i privezišta, dok su otočni vezovi uglavnom u vlasništvu tamošnjih obiteljskih restorana. Među nautičarima je ljeti posebno omiljena Pomena na sjeverozapadnoj strani otoka. Jedna od omiljenih nautičkih baza je i duboko uvučena uvala Polače koju okružuju četiri otočića. Jedrilice, ali i mega jahte, rado se tamo sidre, a uvala je poznata i po ostacima rimskog ljetnikovca, ilirskim gradinama i srednjovjekovnim crkvicama. U Prožursku Luku nautičari također često svraćaju, a obožavaju i uvalu Okuklje, zaštićenu od svih vjetrova. Atraktivna za uploviti je i skrovita, tirkizna uvala Podškoj, premda nije zaštićena od vjetrova.

Veliki zaljev ispred mjesta Sobra, nekadašnje glavne luke otoka, nije toliko popularan zbog izloženosti vjetrovima, ali dobro je znati da je tamo jedino trajektno pristanište na otoku i jedina benzinska crpka.

Galerija slika

Kontakt