alt

 

Puni dojmova od doživljajnih dana sjednite za mljetski stol u nekoj od otočnih konoba, pansiona ili restorana te kroz splet zavodljivih okusa i mirisa upoznajte i gourmet priču otoka na kojem boravite. Mljet je poznat po vrhunskoj gastronomiji u kojoj su svoj važan trag ostavili i stari Rimljani svojim dolaskom na otok. Njihovu gastronomsku priču nastavili su njegovati benediktinci na otočiću sv. Marije, a danas je na zanimljiv i kreativan način svojim gostima predstavljaju mljetski ugostitelji. Pun pogodak je kušati i jela s tzv. težačkog jelovnika koji obiluje svježom, kvalitetnom i raznovrsnom ribom, školjkama i drugim plodovima kojima more nesebično daruje otočane.

 

Raznovrsnost na tanjuru: Od riba do jegulja i kozlića

Kako je ribe oduvijek bilo u izobilju, razvijeni su razni načini njene konzervacije. Osim svježe ribe pripremljene na tradicionalne načine, na otoku možete kušati i jela od soljene, dimljene ribe ili ribe konzervirane u želatini ili maslinovom ulju.

Posebno mjesto u mljetskoj gastronomiji zauzimaju jegulje ulovljene u mljetskim blatinama, prirodnim slanim jezercima na otoku. Kušajte ih pečene na gradelama, kuhane u brodetima ili pripremljene na neki drugi, tradicionalni način.

Na otoku kojeg okružuje more s bogatim ribljim fondom i na kojem su riblji specijaliteti, logično, apsolutni gastronomski hit, ne treba zanemariti niti mesna jela. Meso kozlića odraslih na morskoj obali hraneći se ljekovitim travama po strmim liticama, poseban je specijalitet. Iz istog je razloga posebno kvalitetan, hvaljen i ukusan i mljetski kozji sir kojeg otočani i danas proizvode na tradicionalni način te ga čuvaju uronjenog u domaće maslinovo ulje u kamenim posudama - kamenicama.

Guste mljetske šume bogate su i raznom divljači - divljim svinjama, jelenima, muflonima i divljim zečevima. Meso tih životinja mljetski chef-ovi također pretvaraju u vrhunske gourmet doživljaje.

 

Mljetski makaruli: Jednostavno, a tako ukusno

Tradicionalno, jednostavno i pomalo zaboravljeno jelo, bez čijeg kušanja ne napuštajte otok, su mljetski makaruli. Mljećke će reći kako je to siromašno jelo koje se pripremalo zimi, kada su zbog nevremena ribarske mreže ostajale prazne, ali vjerujte, jelo je iznimno ukusno, bogatog je okusa i prožeto neodoljivim aromama. Baza mu je tradicionalna tjestenina – mljetski makaruli koje Mljećke brzo i spretno umijese od brašna, malo soli, vode i jaja, potom oblikuju u okrugle rezance, poput makarona, te ih kuhaju pet minuta u kipućoj vodi. Ono što jelu daje posebnu aromu i oplemenjuje ga su naribani domaći kozji sir, češnjak i maslinovo ulje. Mljetski makaruli uistinu su doživljaj za nepce.

 

Hedonizam za nepce

Sastavni dio mnogih jela je i domaće, ekološki uzgojeno povrće. Tamo, u osunčanim dolinama nadomak mora, obilno rastu grahorice poput boba, graška, slanutka i leće. Važan stanovnik mljetskih polja je i raštika od koje vješti kuhari pripremaju jela "za prste polizati". Prilozi od ukiseljenog motra i kapara također su česti na mljetskim tanjurima. Posebnu aromu jelima daju i razne aromatične, samonikle trave s otoka, dok riblja jela redovito oplemenjuju kapi domaćeg djevičanskog maslinovog ulja. Sočne kapi kvalitetnog domaćeg vina, u kombinaciji s omiljenim ribljim jelom, u potpunosti će vam razmaziti nepce, ali i poručiti da je i hedonizam sastavni dio odmora na Mljetu.

 

Pogledajte izvrsni izbor restorana i kafića na Mljetu na:

 

Galerija slika

Kontakt