Šetnje i planinarenje sjajan su izbor za upoznati otok. Mljetom vrluda niz šetnica i planinarskih staza koje će vas voditi kroz netaknutu prirodu otoka, otkrivati vam putem brojne atrakcije i panorame od kojih zastaje dah, voditi vas do vidikovaca koji pozivaju na selfie na kojem će vam pozavidjeti mnogi na društvenim mrežama... Neke će vas staze povesti i kroz šetnju maslinicima i vinogradima, mirisnom borovom šumom, a poseban je doživljaj šetati otokom i u proljeće, kada su orhideje u punom cvatu. U nastavku otkrijte detalje o rutama i odaberite omiljene - Mljet vas čeka.

 

MLJETSKA PLANINARSKA OBILAZNICA
 
Otvorena je 28.travnja 2012. prigodom Dana hrvatskih planinara,koji su na Mljetu organizirali HPS ,PD Mljet i PD Planika-Mljet.
Ova obilaznica je posvećena svim planinarskim ljubiteljima ,posebno planinarskoj mladeži koja prepoznaje vrijednost boravka u prirodi.
Sigurni smo da će svi koji dođu na Mljet uživati u čarobnim vidicima na Mljetski Velebit- poluotok Pelješac,sunce koje sviće iz smjera Snježnice kod Dubrovnika i zalazi u moru iza tajnovitog Lastova.
Ljepota prirode,nepregledna brda i beskrajno plavetnilo mora čine Mljet jedinstvenim mjestom na jadranskoj obali.
 
Mljetska planinarska obilaznica(MPO) duga je 43km i može se proći za 3-4 dana (oko 23 sati hoda).
Cijela trasa označena je planinarskim markacijama i opremljena žigovima na kontrolnim točkama.
Sa sobom treba ponijeti jastučić sa tintom za žigove.
Na putu je 20 kontrolnih točaka.
 
Predlažemo 4 dnevne etape MPO-a:
 
1) POMENA-GOVEĐARI 5h
2) GOVEĐARI- BLATO     7:30h
3) BLATO-ROGOVIĆI-BABINO POLJE 6h
4) BABINO POLJE-VELIKI GRAD-SOBRA 6h

OPIS PROGRAMA

Mljetska planinarska obilaznica najpopularnija je i najkompletnija tura na otoku Mljetu, jer se pruža od prostora nacionalnog parka sve do središta otoka. Izrazito dobar geografski položaj, geološke karakteristike te morfološko bogastvo krajolika i krajobraza daju mogućnost boravka u prirodi i upoznavanja s obiljem ljepota flore i faune kopna, zraka, mora i podmorja. Na ovoj turi imat ćeš priliku popeti se na najviši vrh otoka, posjetiti najpoplarnije vidikovce, a na odmorima od planinarenja i razgledati povijesne znamenitosti u mjestima kroz koja tura prolazi. Cijela trasa označena je planinarskim markacijamai opremljena žigovima na kontrolnim točkama (KT) označenim na karti.

KOME JE NAMIJENJENA:

Ova tura idealna je za sve koji žele uživati u predivnoj prirodi otoka Mljeta. Ako se podijeli u etape, namijenjena je svakome.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI

Uz ljepote malog i velikog mosta i šumu alepskog bora i hrasta na ovoj turi možete vidjeti i doživjeti:

Crkva sv. Nikole- jedna od najstarijih župa na otoku, građena u 13./14. St.
Blatina- nadomak mjesta Blato, nalazi se blatina, odnosno nakupina bočate vode nalik jezeru
Ptice- na Mljetu postoji oko 120 različitih vrsta ptica, a zbog izvora vode, njihovo često okupljalište su i same blatine

Vidikovci:

1. Veliki gradac
2. Veliki planjak- najviši vrh Nacionalnog parka, a tu se nalazi i planinarski dom
3. Montokuc- najpoznatiji vidikovac koji se nalazi unutar Nacionalnog parka
4. Grabova glava- jedan od najlješpih vidikovaca na otoku
5. Strmica- vidikovac poviše blatske blatine
6. Veliki grad- najviši vrh otoka

TRAJANJE

- 4 dana ( oko 20h hoda)
- 40 km

ŠTO PRIPREMITI

- odgovarajuća odjeća i obuća
- dovoljna količina vode
-zaštita za glavu
- mobitel s punom baterijom
-hrana
-prijevoz- nije kružna tura

MLJETSKA PLANINARSKA OBILAZNICA   Otvorena je 28.travnja 2012. prigodom Dana hrvatskih planinara,koji su na Mljetu organizirali HPS ,PD Mljet i PD Planika-Mljet. Ova obilaznica je posvećena svim planinarskim ljubiteljima ,posebno planinarskoj mladeži koja prepoznaje vrijednost boravka u prirodi. Sigurni smo da će svi koji dođu na Mljet uživati u čarobnim vidicima na Mljetski Velebit- poluotok Pelješac,sunce koje sviće iz smjera Snježnice kod Dubrovnika i zalazi u moru iza tajnovitog Lastova. Ljepota prirode,nepregledna brda i beskrajno plavetnilo mora čine Mljet jedinstvenim mjestom na jadranskoj obali.   Mljetska planinarska obilaznica(MPO) duga je 43km i može se proći za 3-4 dana (oko 23 sati hoda). Cijela trasa označena je planinarskim markacijama i opremljena žigovima na kontrolnim točkama. Sa sobom treba ponjeti jastučić sa tintom za žigove. Na putu je 20 kontrolnih točaka.   Predlažemo 4 dnevne etape MPO-a:   1) POMENA-GOVEĐARI 5h 2) GOVEĐARI- BLATO     7:30h 3) BLATO-ROGOVIĆI-BABINO POLJE 6h 4) BABINO POLJE-VELIKI GRAD-SOBRA 6h

 

 

 

SOBRA- SAPLUNARA

OPIS PROGRAMA:

Ova tura predstavlja prirodan nastavak mljetske planinarske obilaznice koji obuhvaća drugi dio otoka. Na putu će vas oduševiti brojne prirodne i povijesne znamenitosti, dok ćete na samom kraju ture odahnuti u hladu šume samoniklog pitomog bora Pinja i triju pješčanih plaža.

KOME JE NAMIJENJENA:

Budući da je ova tura nastavak mljetske planinarske obilaznice za zapadni dio otoka, također je namijenjena svima, jer se može podijeliti u etape ili odraditi u jednom komadu.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI:

Blatina- druga blatina nalazi se iznad mjesta Sobra
Priča o brodolomu sv.Pavla- uz pogled iznad mjesta Saplunara preporučujemo priču o jednom od najpoznatijih gostiju otoka svih vremena.
Prožura- naselje nastalo u srednjem vijeku i koje je, za vrijeme Dubrovačke Republike, bilo mjesto za odmor dubrovačkih plemića. Preporučujemo posjet lokalnom groblju i crkvi sv.Martina odakle se pruža predivan pogled na Prožursku luku i Prožursku blatinu.
Pogledi i vidikovci- pogled iznad Okuklja i vidikovca iznad Saplunare
Nošnja i folklor- budući da je kroz povijest otok Mljet bio poprilično izoliran od znatnih utjecaja s kopna, uspio je sačuvati jedinstvenu tradiciju narodnih nošnji i plesova
Šuma pinja- šuma samoniklog pitomog bora i dio otoka zaštićen kao rezervat prirodnih rijetkosti

TRAJANJE

- 2 dana
- 20 km

ŠTO PRIPREMITI

- odgovarajuća odjeća i obuća ( gojzerice ili treking tenisice)
- dovoljna količina vode
- zaštita za glavu
- mobitel s punom baterijom
- hrana
-prijevoz- nije kružna tura

 

KOZARICA- TATINICA

OPIS PROGRAMA

Ovu turu karakterizira panoramski put uz i po stijenama s pogledom na more i obližnje otočiće. Nedaleko od Tatinice, završne točke ture, ugostit će vas Polače, mjesto poznato po ostacima antičkih građevina. Vrlo je vjerojatno da ćete naići i na pokoju divlju kozu koje borave po stijenama. U ljetnim mjesecima osvježenje možete potražiti u uvali Križice.

KOME JE NAMIJENJENA:

Ljubiteljima šetnje uz more, fotografiranja, ali i posjetiteljima koji borave u Kozarici, mjestu iz kojeg kreće staza. Imajte na umu da staza ide po stijenama tako da teren nije lagan.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI:

Otoci, otočići i hridi- u neposrednoj blizini uvale Tatinica, nalaze se 4 mala otoka: Kobrava, Tajnik, Ovrata i Moračnik
Ptice- od brojnih ptičjih vrsta na Mljetu, najviše je galebova i morskih vranaca

TRAJANJE

- 2h
- 5km

ŠTO PRIPREMITI

- gojzerice za savladavanje stjenovitog terena
- voda
- odjeća za kupanje
- prijevoz- nije kružna tura

 

POMENA- OTVORENO MORE

OPIS PROGRAMA:

Idealna tura za razgledati Nacionalni park iz jedne druge perspektive. Ova će vas tura povesti iz Pomene šetnicom koja pokriva obalu Malog i Velikog jezera. Ovaj put dovest će vas na jednu od najljepših točaka jezera- tik pred otok Sveta Marija. Nastavkom puta doći ćete do Velikog mosta, kojeg ne prelazite već se upućujete kroz šumu alepskog bora i hrasta crnike do mjesta gdje možete uživati u pogledu na kanal i otvoreno more.

KOME JE NAMIJENJENA:

Svim posjetiteljima koji žele drugu perspektivu Nacionalnog parka uz laganu turu i posjet mjestima koja inspiriraju svojom ljepotom.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI:

Otok Sveta Marija- na ovu prriodnu znamenitost pruža se prekrasan pogled s rta Janik
Veliki most- uz ovaj most, obnovljen 2016. Godine, vežu se brojne priče i povijesne zanimljivosti
Veliko i Malo jezero- geomorfološki fenomen mljetskih jezera zapravo je morski zaljev koji je nastao povišenjem razine mora u poslijeglacijalnom razdoblju te su se postupno punili morskom vodom kroz Solinski kanal. Jezera skrivaju specifičnu podvodnu floru i faunu te se odlikuju i jedinstvenom strujom kojom morska voda iz njih ulazi i izlazi.

TRAJANJE

- 3h

ŠTO PRIPREMITI

- štapovi
- adekvatna obuća
- voda

 

AUSTRIJSKI PUT

OPIS PROGRAMA:

Austrijski put pješačka je staza koja onima koji njome prođu, uz krasan pejzaž i umirujuću šetnju, nudi i da sami postanu djelićem povijesti. Naime, ova staza dio je široke ceste koju je izgradila Austro-Ugarska Monarhija koja je između ostalog povezivala glavnu luku Sobra s Babinim Poljem. Od ukupnih 6 km danas je dostupno 850 m poučne staze za laganu i kratku šetnju, s pogledom na blatinu i more, koja svjedoči o vještinama i upornosti tadašnjih graditelja. Još jedan ostatak ove ceste vidljiv je i u mjestu Prožura, a tura je dostupna u sklopu ovog programa.

KOME JE NAMIJENJENA:

Svima željnima rekreacije koji u kratkoj šetnji iz  Sobre žele vidjeti mljetsku floru i faunu, doživjeti blatinu kao prirodni fenomen i naučiti ponešto o mljetskoj povijesti.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI:

Šuma alepskog bora i hrasta crnike- hlad na turi osigurat će vam šuma autohtone sorte hrasta te alepskog bora koju su posadili antički grci za potrebe brodogradnje
Mungosi- budući da u ovom predjelu obitavaju mungosi, postoji (mala) šansa da jednog i susretnete.
Blatina- sa staze ćete imati priliku vidjeti jednu od rijetkih pojava boćate vode karakterističnih za hrvatske otoke
Ptice- kao jedan od glavnih migracijskih putova ptica selica otok Mljet predstavlja važnu točku odmorišta i hranilišta za mnogobrojne vrste, pogotovo u prostoru bogatom pitkom vodom (blatine i slatine).

TRAJANJE

- 30 min u jednom smjeru
- 1 km

ŠTO PRIPREMITI

- dovoljna količina vode
- adekvatna obuća (tenisice, gojzerice)

 

BABINO POLJE- ODISEJEVA ŠPILJA

OPIS PROGRAMA:

Odisejeva špilja jedan je od najatraktivnijih prirodnih fenomena na otoku Mljetu. Do nje se može doći na više načina, no ako se odlučite na pješačenje od obližnjeg Babinog Polja, ova špilja neće biti jedina zanimljivost koju ćete vidjeti. Naime, na putu do nje proći ćete kroz brojne maslinike, a zbog prekrasnog pogleda naići ćete na još brojnija mjesta za slikanje nezaboravnih fotografija.

KOME JE NAMIJENJENA:

Svima koji su spremni za razgledavanje prirodne ljepote ( Odisejeve špilje) " protegnuti noge." Zbog male zahtjevnosti ova staza je pogodna i roditeljima s malom djecom.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI:

Odisejeva špilja- ova jedinstvena prirodna pojava idealna je kulisa za prekrasne fotografije
Legenda o Odiseju- špilja je nazvana prema Odiseju, junaku Homerove Ilijade, koji je prema spomenutom djelu stao na ovome otoku
Maslinici i vinogradi- putem iz Babinog Polja doživjet ćete niz maslinika i vinograda, neke od preostalih grana poljoprivrede na Mljetu

TRAJANJE

- 20 min u A-B smjeru
- 45 min u B-A smjeru
- 1 km dužine

ŠTO PRIPREMITI

- dovoljna količina vode
- adekvatna obuća ( tenisice, gojzerice)

 

PUT MASLINA ( BABINO POLJE- MARANOVIĆI)

OPIS PROGRAMA:

Počevši od najvećeg maslinarskog područja- Babino Polja, ova tura će vas provesti kroz brojne povijesne spomenike i maslinike sve do mjesta Maranovići. Stoga, neka vas naziv ne zavara, maslinici i maslinarenje samo su dio onoga što ova povijesno- poljoprivredna staza nudi. Cijelim putem do Maranovića, vjerno će vas pratiti pogled kroz maslinike na vanjski dio otoka, prema Italiji, što znači i mnogo prekrasnih fotografija. Na kraju staze mogu se vidjeti i spomenici poput: Fiječine kuće iz 16. stoljeća, Sotnice, Kneževa dvora, crkve sv. Vlaha, crkve sv. Spasa i suhozida.

KOME JE NAMIJENJENA:

Ovo je staza za one koji žele doživjeti poljoprivredu na otoku, otkriti vještine starih zanata te vidjeti zanimljive dislocirane spomenike kulture. Pripremite dosta vremena za ovu lijepu turu.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI:

Maslinarstvo- cijelim putem pratit će vas maslinici kao dokaz tradicije ove poljoprivredne grane, a imat ćete i priliku posjetiti uljaru i iz prve ruke čuti o procesu proizvodnje ulja
Ostaci crkava- putem do Maranovića proći ćete nekoliko crkava i kulturnih spomenika vrijednih kratkog skretanja sa staze
Knežev dvor- u ovoj kući iz 16. stoljeća stolovao je mljetski knez, a danas se nalazi etno zbirka
Mjesto Maranovići- na kraju puta dočekat će vas mjesto koje svoj napredak duguje upravo maslinarstvu, a vrijedi vidjeti i župnu crkvu sv. Antuna
Odisejeva špilja- nakratko skrenite sa staze i odmorite uz pogled na ovaj prirodni fenomen
Sotnica- zgrada u kojoj su benediktinci obavljali sudbenu vlast sve do kraja 15. stoljeća

TRAJANJE

- 3 h

ŠTO PRIPREMITI

- zaštita od sunca
- puno vode
- adekvatna obuća (tenisice, gojzerice)

 

PJEŠAČKA TURA PO NP MLJET

OPIS PROGRAMA:

Ova šetačka tura vam pruža jedinstven doživljaj NP Mljet. Bilo da je vaša početna točka Pomena, Polače ili čak Goveđari, ovom stazom u bilo kojem smjeru možete doživjeti sve značajnosti koje vam ovo područje pruža, a ima ih mnogo. Provjerite različite smjerove i segmente i izaberite barem jedan, bilo da se radi o laganoj šetnjici do Pomene do jezera ili primjerice o šetnji uz obalu jezera od Polača do Pomene.

KOME JE NAMIJENJENA:

Sveobuhvatni šetački paket za sve posjetitelje NP Mljet. Turu možete odraditi cijelu ili manje segmente, stoga je namijenjena svima, i početnicima rekreativcima i profesionalcima.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI:

Fenomen jezera- prošećite dvama slanim jezerima omeđenim šumom, jednom od najvećih mljetskih atrakcija
Otok Sveta Marija i benediktinski samostan- samo kratkom vožnjom brodom udaljen je ovaj maleni otočić usred jezera koji na sebi čuva veličanstveni samostan iz 12. stoljeća
Goveđari- prvo naseljeno mjesto na pdoručju Nacionalnog parka, ali i jedino koje se ne nalazi na samoj obali
Orhideje- krenete li u šetnju u proljeće, imat ćete priliku diviti se brojnim jedinkama ove ugrožene vrste
Guvna- nadomak mjesta Polače, ovaj kulturno- povijesni lokalitet pokazat će vam stare naične vršidbe žita
Vidikovac Montokuc- ovaj novoobnovljeni vidikovac na visini os 253 m pruža prekrasan pogled na jezera i priliku za fotografiranje

TRAJANJE

- ukupno 4 h (moguća podjela na segmente)

ŠTO PRIPREMITI

- odgovarajuća obuća
- zaštita od sunca
- puno vode

 

PROŽURSKA LUKA- PROŽURA

OPIS PROGRAMA:

Poput ture " Austrijski put" i ova se tura također naslanja na staru austrijcku cestu koja je povezivala mjesta Prožurska Luka i Prožura. Prožura je jedno od rijetkih mjesta koje se ne vidi s mora, pa se do njega morate uspeti. Trud će vam se isplatiti jer mjesto nudi brojne povijesne znamenitosti i poglede koji oduzimaju dah.

KOME JE NAMIJENJENA:

Ova kraća ali strma šetnja od 2 km namijenjena je svima željnima lekcije iz povijesti, fotografiranja i kraćeg planinarenja.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI

Prožura- srednjovjekovno mjesto skriveno u brdima, poznato po brojnim pričama i običajima
Srednjovjekovne crkve- vidjet ćete brojne crkve od kojih svaka ima svoje zanimljivosti i povijesni značaj
Prirodni fenomeni- iz mjesta se pruža pogled na prožursku blatinu i nekolicinu otočića u blizini Prožurske Luke

TRAJANJE

- 2 h 30 min ( s razgledavanjem)
- 2 km

ŠTO PRIPREMITI

- obuća za planinarenje
- puno vode

 

POLAČE- OTOK SVETA MARIJA

OPIS PROGRAMA:

Ova tura prikazuje kulturnu i povijesnu baštinu koju skriva prostor Nacionalnog parka. Na relativno kratkoj turi upoznat ćete kulture brojnih stanovnika Mljeta, njihove sigurne luke, običaje i zanate te sakrivene otočiće i mjesta za molitvu.

KOME JE NAMIJENJENA:

Svima zainteresiranima za laganu šetnju primarno edukativnog karaktera, namijenjenu djeci, ali i svim zainteresiranim uzrastima.

NA OVOJ TURI MOŽETE VIDJETI I DOŽIVJETI

Polače- mjesto koje ljudsku aktivnost bilježi od vremena Grka i Rimljana, vjerojatno zbog sigurnosti luke i blizine izvora pitke vode, a dokaz tome su ostaci rimske palače i bazilika
Guvna- mjesto nekadašnje vršidbe žita i okupljanja mještana te jedinstveni kulturni spomenik
Otok Sveta Marija- otok Mljet unutar svoga Velikog jezera krije još jedan manji otočić iznenađujuće bogat povijesnim znamenitostima, s obzirom na to da su na njemu godinama bili smješteni benediktinci
Orhideje- u području Nacionalnog parka se na više mjesta, u vrijeme proljeća, mogu vidjeti zanimljivi cvjetovi orhideje, ugrožene vrste koja je u drugim pdoručjima iznimno rijetka.

TRAJANJE

- 2 h do 2 h i 30 min

ŠTO PRIPREMITI

- odgovarajuća odjeća i obuća za šetnju po prirodi
- dovoljna količina vode
- zaštita za glavu

Galerija slika

Kontakt