Turistička zajednica općine Mljet

Špilje

JAMA

U središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) - krška šupljina čiji se strop odlomio pa uistinu izgleda kao jama ili široki bunar. U njezinom je dnu more jer je Jama prirodnim tunelom povezana s pučinom. Uz rub tunela privezano je nekoliko ribarskih čamaca čiji su vlasnici stanovnici obližnja Babina Polja, najvećeg naselja na Mljetu. Zbog niskog svoda njima se može isploviti na more samo za mirna vremena, a isto vrijedi i za turističko razgledavanje Jame s morske strane. Zanimljivo mnogima, jer navodno je baš tu Odisej, nakon brodoloma na stijenama otoka Ogigije, sedam godina s tugom i nostalgijom za domom i Penelopom gledao u pučinu, a prelijepa nimfa Kalipso, kći boga Posejdona, još tužnije zaljubljeno gledala u njega.

 

RIKAVICA

Obale otoka sa svojim brojnim rtovima i uvalama , školjima, sekama , lijep su primjer pozitivnog pomicanja obalne linije u postdiluvijalno doba.

Jedna od karakteristicnih obalnih formi je špilja Rikavica, na centralnom dijelu južne obale otoka , udaljena od Babinog Polja oko 2 km. Rikavica je u stvari pećina nastala prvenstveno u kontinentalnoj fazi, kao rezultat krške erozije , a tek kasnije potopljena i djelomično performirana abrazijom.

U ljetnim mjesecima služila je stanovnicima otoka kao zaklon za ribarske barke , ali i kao nepresusni izvor pitke vode kada na otoku nije bilo dovoljno izgrađenih "gustjerna "(rezervoara za kišnicu).

Rikavica je dobila ima po zvuku koji proizvodi komprimirani zrak unutar otvora u špilji , kojeg snaga valova istjeruje silom kroz pukotine na " tavanu " pećine. Pri tome se stvara podmukla tutnjava slična grmljavini , koja se čuje, pogotovo u noći iz obližnjeg Babinog Polja.

 

 

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 780 7992, +385 20 744186
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr