Turistička zajednica općine Mljet

O MLJETU

Otok Mljet je osmi po veličini hrvatski otok, smješten nedaleko od poluotoka Pelješca, Dubrovnika i otoka Korčule.  Odlikuje se sredozemnim podnebljem, suhim ljetima i blagim zimama s približno čak 2500 sunčanih sati na godinu, što ga čini jednim od najsunčanijih jadranskih otoka.

Prekrasna priroda, kristalno čisto more, jezera, otočići,  bogato kulturno nasljeđe čine otok Mljet uistinu rajem na zemlji.

O njegovim ljepotama mnogi su pisali i pjevali, a onaj koji jednom na Mljet dođe, uvijek mu se vraća.

Nacionalni park
Nacionalni park Mljet je najstariji morski park u cijelom Mediteranu. Zauzima sjeverozapadnu trećinu otoka, koja se danas proteže na 5375 hektara zaštićenog kopna i okolnog mora. To je područje nacionalnim parkom proglašeno u studenom 1960., a morski dio pridodan je 1997. godine.
Naselja na otoku
Pregledajte naselja!
Položaj i klima
Otok Mljet spada u južnodalmatinsku otočnu skupinu. Proteže se između 17°19´19\'\' i 17°45´16\'\' istočne zemljopisne dužine i 42°41´12˝ i 42°48´23˝ sjeverne zemljopisne širine čime je naš najistočniji i najjužniji veći otok. Pruža se smjerom sjeverozapad - jugoistok, paralelno uz istočnu polovicu poluotoka Pelješca od kojega ga odvaja Mljetski kanal širine 8 km. Najkraća morska veza Mljeta s kopnom je prema Pelješcu i iznosi 5 NM.
Povijest
Prvi stanovnici na Mljetu bili su Iliri iz plemena Ardijejaca koji su preko luke Prapratno na poluotoku Pelješcu došli na Mljet prije otprilike 4000 godina. Prvi su doticaj s Mljetom imali u lukama Sobra i Okuklje, koje su bile najbliže Pelješcu, ali su također došli u doticaj s lukama Polače i Kozarica. Došavši na potpuno pošumljeni otok, polako su se naseljavali uz izvore pitke vode i uz rubove otočkih dolova. Živjeli su u malenim nastambama sagrađenim od suhozida, dok su ih pokrivali granama makije i bora. Bavili su se stočarstvom, poglavito uzgojem koza i ovaca, lovom i ribolovom.
Zaštita okoliša
Na Mljetu se posvećuje velika pažnju očuvanju okoliša,a dugi niz godina provode se eko akcije na otoku pred samu turističku sezonu - čišćenja plaža i skupljanja krupnog otpada te organiziranje akcija čišćenja priobalnog podmorja uz pomoć ronilačkih klubova.
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 780 7992, +385 20 744186
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr