KONTAKT
  facebook twitter foursquare instagram pinterest

Austrijska cesta

Propašću Dubrovačke Republike Mljet s ostatkom Hrvatske ulazi u sastav Austo – Ugarske, pod izravnu nadležnost vlade u Beču. Svoj pečat Monarhija je ostavila u svim segmentima života na otoku, najprije razvojem infrastrukture i promišljenom politikom održivog razvoja. Poznata je činjenica da je potkraj 19. stoljeća Bečki dvor bio nadomak odluke o iseljenju Mljeta zbog dvije naoko nepremostljive prepreke, čestih potresa i podrhtavanja tla te postojanje velikog broja zmija otrovnica koje su donosile permanentnu opasnost stanovništvu. Ipak, otok je ostao naseljen zahvaljujući barunu Schillingu i odluci iz 1910. godine Ministarstva poljodjeljstva u Beču da na Mljet donese indijske životinjice mungose koje su, nekada poznatiji kao „zmijski otok“, Mljet pretvorile u mjesto gdje brojni turisti uživaju upijajući svaku zraku božanstvene prirode. 

 

Određivanje naselja Sobre glavnom mljetskom lukom i uvođenjem stalnih brodskih veza s Trstom, Kotorom i Dubrovnikom, javlja se potreba izgradnje široke ceste do administrativnog i gospodarskog središta Babinog Polja. Cesta je ukupno bila dugačka do 6 km i prosječne širine 2.5 metara. Probijanjem današnje asfaltirane ceste, dionica stare ceste od predjela Žukovac do Sobre, zbog nepristupačnog i strmog terena ostala je kao pješačka staza u svom izvornom obliku. Ovaj netaknuti dio Austrijskog puta, dugačak oko 850 m, tako je ostao kao simbol vremena koje svjedoči o vještinama i upornosti tadašnjih graditelja.

 

Dodatna zanimljivost ove staze je postojanje mjesta na uzvisini pri južnom kraju gdje je bila istaknuta zastava Austro-Ugraske Republike. U prilog činjenici da je mjesto za postavljanje državnih simbola bilo pomno birano govori vidljivost zastave s obje strane mora, tj. zastava je bila uočljiva i iz Mljetskog kanala i s otvorenog južnog mora.

 

U cilju razvoja kulture te obogaćivanja turističke ponude TZO Mljet i JUNP Mljet su zainteresirani da na području...
Regionalna razvojna agencija DUNEA predstavila je partnerima na EU projektu Hiking Europe, u sklopu sastanka koji se 5....
Turistička zajednica općine Mljet organizira tradicionalnu manifestaciju USKRS NA MLJETU.
Vremenska prognoza
HAK
HAC
HTZ
Aerodrom Dubrovnik
Aerodrom Split
Aerodrom Zagreb
Iznajmljivanje plovila
Jadrolinija
Autotrans
Mint
TZ DNŽ
Dubrovačke ljetne igre
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 746025 +385 20 744186, Fax. +385 20 746 022
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr
Izrada web stranicaCopyright Mljet.hr / All Rights Reserved.       2013