Turistička zajednica općine Mljet

ZANIMLJIVOSTI

Mitovi i legende
Ogigos, Ogigija, Malta, Melita, Mljet... otok koji, kao malo koji, isprepleće mitove, legende i povijesna zbivanja. Najjednostavnije ga je nazvati jednim od jadranskih bisera, koristeći riječi poput očaravajuće bajkovit, prekrasan, zagonetan, divlje šumovit..Osim sto očarava svojom prirodnom i kulturnom baštinom, Mljet je poznat i po pričama o Homerovom Odiseju, brodolomu Sv. Pavla apostola, Rimljanima, Ilirima...
Kulturna baština
Tradicionalni mljetski košic, autohtoni je proizvod otoka koji plijeni svojom ljepotom i jednostavnošću. Mljetski košic je okrugla košara s ručkom, izrađena od mladih prutova mrče (mirte), leprike ili divlje masline sa skromnom ukrasnom pletenicom na vrhu.
Prirodna baština
Otok Mljet posebno se ističe očuvanošću biljnog pokrova, osobito u zapadnom dijelu, gdje su na području nekadašnjeg samostanskog, a poslije državnog posjeda očuvane prostrane šume crnike (česvine) i alepskog bora , koje se ubrajaju među među najljepše na našoj obali.Kompleksi mediteranske šume i izvanredne prirodne rijetkosti Jezera s vrijednim kulturno- povijesnim sadržajima , zaštićeni su u okviru Nacionalnog parka. Pod zaštitom je i područje Saplunare i Blaca na istočnom kraju otoka , s izvanrednim pjeskovitim plažama i šumom alepskog bora i pinija.
Sakralni objekti
Najjužniji biser Jadrana, Mljet (100 kvadratnih km.) čeka renesansu povratka iseljenog puka, koji je otok naselio već u prvim stoljećima dolaska Hrvata u ove krajeve.
Austrijska cesta
Povijest Mljeta seže od kamenog doba, preko Ilira, Grka, Rimljana, Slavena, Dubrovačke Republike, Austro-Ugarske do današnjih dana. Sva ta povijesna razdoblja su ostavila svoje vidljive ostatke u bogatoj kulturi ovog kraja koji svjedoče o davnom životu ovog otoka. Bilo da se radi o kamenim gomilama (gradinama) grobnicama iz doba Ilira ili o Palaciju u Polačama, nakon Pulske Arene i Dioklecijanove palače, najvećim rimskim građevinama na Jadranu, duboko utisnutih naslijeđa Dubrovačke Republike, pa sve do današnje ere moderne globalizacije, Mljet će posebno pamtiti pedesetak godina vladavine Austru – Ugarske Monarhije.
Špilje
U središnjem južnom dijelu mljetske obale nalazi se geomorfološki fenomen Jama (Odisejeva špilja) - krška šupljina čiji se strop odlomio pa uistinu izgleda kao jama ili široki bunar. U njezinom je dnu more jer je Jama prirodnim tunelom povezana s pučinom.
Klapa Kurenat
Priča o klapi Kurenat i njenim članovima, istinskim promicateljima klapske pjesme, na otoku Mljet je započela 2001. godine osnivanjem udruge Klapa Mljet.
Galerija „Stara Skula“ – Goveđari
Galerijsko-multimedijalni prosto r Stara skula otvorena je u ljeto 2011. godine, kao prvi takav prostor na otoku Mljetu. Riječ je o prostoru spočetka prošlog stoljeća, u kojem je bila smještena škola za đake otoka,a potom mjesna pošta i liječnik.
Kud Natko Nodilo
KUD Natko Nodilo je kulturno-umjetniko društvo koje nosi ime hrvatskog povjesničara i političara porijeklom s Mljeta. KUD je nastao davne 1968 godine, a od tada pa sve do danas imao je niz uspješnih nastupa diljem lijepe naše, ali još i dalje.
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 780 7992, +385 20 744186
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr