Turistička zajednica općine Mljet

28.04- 01.05. Akcija čišćenja podmorja i priobalja u Nacionalnom parku Mljet

 

Redovitim akcijama uklanjanja otpada u podmorju i priobalju nastojimo očuvati iznimno vrijedno jadransko podmorje ali i definirati mjere za njihovo smanjenje

 

ZAGREB – Društvo za podvodne sportove Zagreb za proljetne mjesece organizira niz akcija čišćenja podmorja i priobalja diljem Jadrana.

Tako će se u periodu od 28. travnja – 1. svibnja 2018. godine, u suradnji s Javnom ustanovom „Nacionalni park Mljet“, Ronilačkim centrom Aquatica, Osnovnom školom Mljet, Komunalnim Mljeti Lučkom kapetanijom održati velika akcija čišćenja podmorja Nacionalnog parka „Mljet“ Akciji će se pridružiti i kolege iz Javne ustanove „Nacionalni park „Kornati“ koji će, uz aktivno sudjelovanje u uklanjanju otpada, za djecu osnovnoškolce s otoka Mljeta provesti i edukativnu radionicu. Otpad se otklanja sa ukupno 8 lokacija na otoku Mljetu.  Sudjeluje 21 ronilac iz DPS Zagreb te ronilačkog centra Aquatica, Mljet.

Osim uklanjanja otpada iz podmorja i priobalja čime će se podmorje Nacionalnog parka Mljet dovesti u prihvatljivo stanje, cilj ove akcije je unaprijediti suradnju ronioca, nevladinih organizacija, znanstvenika i lokalnog stanovništva te poslati zajedničku poruku široj javnosti o važnosti zaštite morskog ekosustava. Nakon sakupljanja raditi će se i analiza otpada s određenih uvala (sastav, količina,…) te procijeniti utjecaj morskih struja i/ili sidrenja na količinu otpada u podmorju što će Javnoj ustanovi „Nacionalni park Mljet“ dati smjernice za unapređenje upravljanja tim zaštićenim područjem. S obzirom da se takve akcije provode diljem Sredozemlja, dobiveni podatci, združeni s podatcima s ostalih zaštićenih područja bit će i poticaj donositeljima odluka na nacionalnoj i međunarodnoj razini za kreiranje adekvatnih mjera za smanjenje onečišćenja u moru na području Sredozemlja.

U prilogu Vam dostavljamo nekoliko informacija o Nacionalnom parku Mljet i problematici otpada na tom području te Program aktivnosti.

Nakon akcije u NP Mljet, u periodu od 11.-13. svibnja nastavljamo s aktivnostima na području NP Kornati, te 19. I 20.5. na otoku Ugljanu, o čemu ćemo Vas pravovremeno informirati.

S obzirom da je informiranje i edukacija vrlo bitna u prevenciji onečišćenja odnosno smanjenja utjecaja koje otpad ima na biološku raznolikost mljetskog podmorja ali i morskog ekosustava općenito, unaprijed se zahvaljujemo na praćenju naših aktivnosti.

Za dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju  - drustvozapodvodnesportove@gmail.com ; 091/2331311

 

Društvo za podvodne sportove Zagreb – prvi Hrvatski ronilački klub osnovan 1954. godine, iza sebe ima preko 100 akcija otklanjanja otpada iz podmorja. DPS Zagreb ostvaruje ulogu projektnog voditelja i preuzima organizaciju čitavog događaja. Ronioci DPS-a zaduženi su za otklanjanje otpada te izgubljenih ribarskih alata iz podmorja Mljeta.

 


 

Prilog 1.

 

O Nacionalnom parku Mljet i problematici otpada na tom području

Određena su područja prirode zbog svojih posebnih vrijednosti i bogatstva živog i neživog svijeta prepoznata kao iznimno bitna za očuvanje i proglašena zaštićenima. Na samom jugu Jadranskog mora takvo je područje otok Mljet, nacionalnim parkom proglašen još 1960. godine. Ovaj otočni biser Jadrana zbog svog specifičnog položaja među prvima je na udaru ulaznih struja u Jadransko more. Iako je to izvor nutritivno bogatih vodenih masa koje su osnova za razvoj iznimne biološke raznolikosti, nažalost, služi i kao medij za donos velikih količina plastike. Južnije od hrvatske granice nalazi se niz zemalja susjeda s neriješenim pitanjima odgovornog gospodarenja otpadom među kojima se posebno ističe Albanija, čiji otpad u konačnici završi na morskim dnima i obalama južnojadranskih otoka i plaža.

Kako su deponiji u Albaniji i Crnoj Gori smješteni uz rijeke, tijekom velikih kiša dolazi do porasta vodostaja rijeka te slijevanje kišnih voda u iste. Posljedice toga su da vodeni tokovi „pokupe“ dio otpada koji zatim riječnim tokom završe u Jadranu. Morske struje u Jadranu teku od juga prema sjeveru što u kombinaciji s jakim južnim vjetrovima te velikim valovima dio otpada koji je završio u moru nanose na Hrvatsku obalu Jadrana, pogotovo na južni dio otoka i obale koje su svojevrsna prirodna brana da otpad ne pluta dalje prema sjeveru. Količinu otpada gotovo je  nemoguće izmjeriti, samim time i sanirati. Taj otpad je najznačajniji dio ukupne mase otpada koji završi na obalama i u podmorju Jadrana. Ostatak otpada između ostalog  dolazi od nautičara, domaćeg stanovništva, gostiju itd. Akcije otklanjanja otpada samo su kap u moru radnji koje je potrebno izvršiti da se problem u potpunosti sanira, ali znače puno jer otpad koji je u podmorju mogu pokupiti samo ronioci. Na žalost, još uvijek ne postoji sistem koji bi to napravio strojno.

Iako su prizori plaža prekrivenih tonama morskog smeća poznati javnosti, morsko dno često je znatno onečišćenije. Na svjetskoj razini više od 90% morskog otpada nije niti vidljivo ljudskom oku i nalazi se na morskom dnu  u sedimentima.

Tijekom vremena, plastične ambalaže se raspadaju na mikroplastiku ili male svjetlucave komadiće plastike koje ribe, ptice i ostale morske životinje često zamjenjuju za planktone ili drugu hranu te pojedu. Plastika ostaje u probavnom taktu ribe koja ju je pojela.  Tu istu, plastikom „obogaćenu“ ribu na kraju pojedemo upravo mi.

Sukladno zakonskoj regulativi prema kojoj se u Nacionalnom parku Mljet ne bi smjele obavljati ribolovne aktivnosti, to se ipak događa. Krivolovci uz direktno uništavanje ribljeg fonda često izgube ili namjerno odbace ribolovne alate koji onda dugi niz godina narušavaju prirodni izgled staništa čineći trajnu štetu zajednicama raznih morskih organizama (tzv. „ghostfishing“). Recimo ribarska mreža koju je ribar iz nekog razloga ostavio u podmorju (zapetljala se, zapela) još danima lovi morske organizme, ribu, rakove koji uzalud ugibaju zarobljeni u mreži.  Jedna od aktivnosti unutar projekta nastojat će pronaći takve izgubljene ili pak odbačene ribolovne alate s namjerom njihovog uklanjanja i prijave njihovih lokacija nadležnim institucijama. Kartiranje i prijavak lokacija gdje je zastupljenost takvih alata najveća nadležnim institucijama poput pomorske policije, ribarske inspekcije i nadzornika nacionalnog parka omogućit će da se jasno definiraju mjesta gdje je krivolovna aktivnost najveća i sukladno tome adekvatno adresira njihova povećana kontrola i zaštita.

 

Tekst – Matko Pojatina, Filip Bukša

 


 

Prilog 2.

 

Program aktivnosti

 

Subota    28.4.

dolazak na Mljet. Sastanak i dogovor sa odgovornima i priprema

 

Nedjelja   29.4

09:00   brifing sudionika (dogovor tko šta radi kako i kad)

10:00   otvorenje akcije (par riječi organizatora)

10:30   prvi zaron (otklanjanje otpada)– Pomena i Lokva

13:00   zajednički ručak sudionika akcije

16:00   drugi zaron (otklanjanje otpada) - Bijela

18:00   razvrstavanje i prebrojavanje otpada

 

Ponedjeljak 30.4

09:00  brifing sudionika (dogovor tko šta radi kako i kad)

10:00  prvi zaron (otklanjanje otpada) Polače i Lundžina

10:00  otklanjanje otpada sa plaže „Eko zvijer“ djeca i NP Kornati

13:00  zajednički ručak sudionika akcije

16:00  drugi zaron otklanjanja otpada – Gonoturska i otočić sv. Marije

18:00  razvrstavanje i prebrojavanje otpada

19:00  zatvaranje akcije

 

Utorak 01.05.

09:00  nagradni zaron za sudionike

11:00 posjet NP Mljet

 

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 746025 +385 20 744186, Fax. +385 20 746 022
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr