Turistička zajednica općine Mljet

PRIČE IZ DAVNINE

TZO Mljet i Ogranak Matice hrvatske Orebić pozivaju Vas na projekciju animiranih filmova
PRIČE IZ DAVNINE u utorak 31.05. u prostorijama OŠ Mljet s početkom u 12:20.

Gostovanje animiranih filmova ''Priče iz Davnine'', projekt je Helene Bulaje Madunić i grupe međunarodnih autora koji su oživjeli bajke putem audio-vizualnog iskustva naraštajima koji se tek upoznavaju s našom slavnom spisateljicom Ivanom Brlić Mažuranić.

Projekt ''Priče iz davnine'' jedan je od najuspješnijih hrvatskih multimedijskih projekata, koji je u tisku istaknut kao ''možda najvažniji kulturni projekt za 21. stoljeće''. U međunarodnim okvirima on predstavlja korak naprijed u otkrivanju veza između digitalnih medija i klasične književnosti. 

Projekt ''Priče iz davnine'' nastao je na jedinstven način, suradnjom osam neovisnih timova suradnika i autora iz cijelog svijeta (Australija, Njemačka, Francuska, SAD, Kanada, Engleska, Škotska...), čiji je rad koordiniran putem Interneta. Svaki od osam timova prenio je po jednu bajku iz slavne zbirke Ivane Brlić Mažuranić u digitalni svijet, imajući pri tome potpunu kreativnu slobodu. 
Gledat ćemo: ''Kako je Potjeh tražio istinu'', ''Ribar Palunko'', ''Šuma Striborova'' I ''Regoč''.

 

Odakle je Regoč?
Tko je Regoč, dobrodušni i priprosti div u bajci Ivane Brlić Mažuranić? Porijeklo mu nije u slavenskoj mitologiji, on je stvarna osoba!
Regoč potječe s jednog od najljepših jadranskih otoka,našega Mljeta.
Ali u izvorniku Regoč uopće nije fantastični, nego stvarni lik! U svojoj satiričnoj poemi Suze Marunkove spominje ga dubrovački pjesnik iz 17-18. stoljeća Ignjat Đurđević (Ignjat Đorđić), preko kojega ga je upoznala i Ivana Brlić Mažuranić. Prema predaji na tom otoku, Marko Regoč bio je izuzetno snažan mladić, koji je nosio brodove preko brda, polugom premještao gradove i slično.


Projekt je predstavljen je na preko 30 međunarodnih konferencija i festivala novih medija, animacije i filma, te je osvojio brojne ugledne nagrade i priznanja poput onih na festivalu FlashForward 2002 u San Franciscu, na Lucca Comics&Games 2004, na Međunarodnom festivalu obiteljskog filma 2007. godine u Hollywoodu, te Plakete grada Zagreba.

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MLJET
Ulica: Zabrježe 2
HR – 20225 Babino Polje
Tel. +385 20 746025 +385 20 744186, Fax. +385 20 746 022
e-mail: tz.mljet@du.t-com.hr
web: www.mljet.hr